Samen bouwen aan verbinding in Proeftuin Ussen

De Proeftuin Ussen is volop in beweging. Wat begon met enige twijfel en uitdagingen, is inmiddels uitgegroeid tot een sterke samenwerking tussen professionals, partners en inwoners. Camiel Los, Sociaal werker en Joyce van Dun, jeugdprofessional in de gemeente Oss zijn beiden actief betrokken bij de proeftuin.

"In het begin was er veel weerstand," herinnert Joyce zich. "Veel collega's vroegen zich af: hoe gaan we dit doen met onze toch al volle agenda's? Maar gaandeweg viel het kwartje. We hebben geen invloed op het feit dát we een proeftuin zijn, maar wél hoe we het samen invullen." Camiel vult aan: "We zijn gestart afgelopen jaar en hebben in korte tijd veel bereikt. Het team heeft zich echt vastgebeten in het helder krijgen van hulpvragen en het goed begeleiden van inwoners naar de juiste zorg."

Binnen de proeftuin werken de professionals intensief samen om zorg en ondersteuning laagdrempeliger en effectiever te maken. Camiel is betrokken bij de coördinatie van aanmeldingen en de overdracht van casussen: "We kijken per inwoner heel gericht naar de hulpvraag en zorgen ervoor dat de juiste professional wordt gekoppeld. Dat doen we met een brede blik, waarbij we ook naar alternatieven zoeken in het voorliggend veld." Joyce, als jeugdprofessional binnen de proeftuin, richt zich daarnaast op de verbinding met jongeren: "Ik kijk hoe we jeugd kunnen verbinden aan de proeftuin. Hoe kunnen we hen een plek geven en er voor de jeugd zijn. Dit doe ik samen met partners van de proeftuin en collega’s, inmiddels weten we elkaar op dit vlak al goed te vinden.”

Successen

Het harde werk werpt zijn vruchten af. "We hebben in een half jaar tijd 300 inwoners kunnen helpen met een passende ondersteuning," zegt Camiel trots. "En dat terwijl we ondertussen ook alle lopende casussen moesten beheren." Joyce deelt een mooi voorbeeld: "Een jonge vrouw was erg huiverig om over te stappen naar een nieuwe begeleider. Maar na een zorgvuldige match en een goed gesprek stuurde ze me later een berichtje: 'Dankjewel, dit is zelfs een betere match dan mijn vorige begeleider!' Dat laat zien dat we samen met onze partners in de Proeftuin Ussen echt het verschil maken."

Naast de professionele samenwerking, speelt de betrokkenheid van inwoners een grote rol. "Wat we nu zien, is dat inwoners steeds meer zelf initiatief nemen," vertelt Joyce. "Het activiteitenboekje in de wijk is bijvoorbeeld grotendeels door inwoners samengesteld. Ook op RKSV Margriet: het nieuwe wijkcentrum, een voetbalkantine dat een woonkamer is geworden waar inwoners met een lach binnenkomen. Er ontstaan mooie initiatieven zoals een wekelijkse mandalatekenclub, opgezet door de inwoners zelf." Daarnaast is het initiatief 'Broodje Ussen' samengevoegd bij de dagbesteding in het wijkcentrum. En met succes, want de groep is in een keer een stuk groter geworden."

Blik op de toekomst

Waar kijken Camiel en Joyce het meest naar uit? "Ik ben vooral benieuwd hoe beleidsmakers onze ervaringen meenemen in de verdere ontwikkeling van de proeftuin," zegt Camiel. "We hebben nu beter inzicht in welke expertise we missen en wat er nodig is om inwoners goed te ondersteunen."
Joyce hoopt op verdere groei binnen het jeugddomein: "De proeftuin heeft al zoveel betekend voor volwassenen. Ik hoop dat we dit succes ook naar de jeugd kunnen uitbreiden, zodat wachttijden korter worden en de juiste ondersteuning sneller beschikbaar is."
De Proeftuin Ussen blijft zich ontwikkelen, met vallen en opstaan, maar altijd met de focus op samenwerking en verbetering. "Het voelt soms als een rivier die hier en daar geblokkeerd wordt, maar telkens weer verder stroomt," zegt Camiel beeldend. "Onze wens is dat die stroom steeds soepeler verloopt, zodat we als partners elkaar beter kunnen vinden en werk goed kunnen verdelen zodat we écht een verschil maken voor de inwoners van Ussen."