Bas Welten (34) kan niet meer werken vanwege een depressie en later een burn-out. Om weer in een goed ritme te komen en te herstellen, doet hij nu vrijwilligerswerk. Bas houdt veel van dieren vanwege het vertrouwen en de vriendschap die hij daar vindt. Hij werkt vier dagdelen per week als vrijwilliger bij de Kienehoef in Sint-Oedenrode en bij de Regionale Opvang Zwerfdieren Eindhoven (ROZE). Daar maakt hij deel uit van het Hondenteam in het dierenasiel en is hij chauffeur op de Dierenambulance.
Dierenopvang
Iedere dinsdagmiddag neem ik de honden mee voor een wandeling, maak ik hun verblijven schoon en geef ik training door basiscommando's aan te leren. Dit draagt bij aan het vergemakkelijken van de herplaatsing van de honden. Samen met een groep collega-vrijwilligers voeren we deze taken uit. De honden worden toegewezen aan kleurgroepen: ik werk voornamelijk met honden in de groepen Groen en Geel. Dit zijn honden met een minimale handleiding of echte gezelschapshonden. Voor honden met een pittig karakter zijn er vaste medewerkers aanwezig. Een vrijwilliger kan worden ingewerkt voor de kleurgroep Oranje, waar de uitdagende honden worden toegewezen. De kleurgroep Rood vereist expertise van hondengedragstherapeuten, omdat deze honden angstig en gevaarlijk kunnen zijn. Als vrijwilliger heb ik niet te maken met deze groep. Als ik geen klik voel met een hond, of als de hond of ikzelf het contact als onprettig ervaart, hebben we de vrijheid om een andere keuze te maken.
Dierenambulance
Iedere zondag ben ik actief als chauffeur op de Dierenambulance in de regio Eindhoven. Op deze ambulance voer ik EHBO-taken uit, beoordeel ik de ernst van situaties, vang ik dieren en verzorg ik het transport van dieren van de ene naar de andere locatie. Grote medische ingrepen worden uiteraard overgelaten aan de aangesloten dierenartsen. Wat het werk bij de Dierenambulance zo bijzonder maakt, is dat je 's ochtends nooit weet waar je dag zal eindigen. Er kunnen allerlei meldingen binnenkomen. Een van de meest memorabele momenten was toen ik een nestje kittens onder de motorkap van een sloopauto mocht redden. Vijf van hen werkten prima mee, maar nummer zes liet flink van zich horen en liet zich niet zomaar vangen. Een klein dier met pit en karakter. Dit soort ervaringen geeft veel voldoening. Bij de Dierenambulance werk ik samen met een een goede vriendin, wat het werk nog specialer maakt. Het mooie is dat ik met haar ook nog eens bij Kinderboerderij de Kienehoef werk.
Kienehoef Sint-Oedenrode: Kinderboerderij en Land van Kien
Tijdens mijn herstelperiode was een van mijn doelen om meer sociaal contact te hebben. Een kinderboerderij bood hiervoor uitgelezen kansen. Mijn avontuur bij Kinderboerderij de Kienehoef begon met ezelverzorging, waar ik voornamelijk met de dieren werkte en tegelijkertijd in contact kwam met mensen. Gedurende deze periode uitte ik mijn wens om me te richten op de gezondheid van de dieren, en daar kreeg ik de ruimte voor. Nu draag ik verantwoordelijkheid voor de registratie van de dieren binnen het fokprogramma, het beleid hieromtrent, en de analyse van de werkmethoden. Registratie is algemeen op dieren gericht, in- en export, geboorte en overlijden. Ik draag vooral zorg voor het welzijn van de dieren, ik monitor de leefomgeving en doe verbeteringen indien nodig. Ik ondersteun en informeer het educatieteam met betrekking tot de dieren.
Het park Kienehoef, waar de Kinderboerderij zich bevindt, biedt talloze mogelijkheden. Zo kwam ik in contact met Land van Kien. Vanwege mijn liefde voor dieren en de helende werking die dieren op mensen kunnen hebben, wilde ik me verdiepen in activiteiten die hieraan bijdragen, zoals dierenverzorging en het contact tussen mens en dier. Ik ervaar regelmatig zelf de positieve effecten hiervan. Hoewel ik geen formele opleidingsachtergrond heb, blijft het een idee waardoor ik wel meer inzicht heb gekregen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Mijn taken omvatten voornamelijk klussen, het verzorgen van dieren, het schoonmaken van stallen en het onderhouden van de moestuin, samen met andere vrijwilligers. Momenteel ben ik vooral actief als zorgvrijwilliger, waarbij een zorgvrager tijdens werkzaamheden met me meegaat. Afhankelijk van hun behoefte nemen ze deel aan klusjes of observeren ze wat ik doe.
Waardering
Bas benadrukt het belang van waardering: "Een schouderklopje, een complimentje, een kerstpresentje of een barbecue, dat doet veel met jou en je collega-vrijwilligers. Maar daarnaast zit waardering ook in scholingsmogelijkheden. Als vrijwilliger mogen wij deelnemen aan allerhande cursussen. Bovendien zit daar ook weleens een certificaat of 'bewijs van deelname' aan vast. We mogen ons blijven ontwikkelen: aangeven welke verantwoordelijkheden wij zouden willen en kunnen dragen. En bovendien, er zit zoveel waardering in het contact met de dieren."