Voorzorgcirkels

'Met elkaar (komt het) voor elkaar!'

Het aantal senioren in Nederland groeit en zij wonen steeds langer zelfstandig thuis. Maar er is minder hulp vanuit professionele organisaties beschikbaar. Van mantelzorgers wordt steeds meer verwacht, terwijl het aantal mantelzorgers juist afneemt. Een flinke uitdaging, waar Sterker Ouderenwerk graag samen met senioren een oplossing voor zoekt. Door inwoners te ondersteunen om goed voor zichzelf én voor elkaar te zorgen, zodat ze met een beetje hulp van elkaar langer zelfstandig blijven.

Voorzorgcirkel

Een Voorzorgcirkel is een sociaal netwerk van mensen in de eigen omgeving. Binnen dit netwerk kunnen senioren beroep doen op elkaar. Dit betekent hulp geven, maar ook vragen aan een ander. Een Voorzorgcirkel bestaat uit zo’n 8 tot 14 mensen die dicht bij elkaar wonen (bijvoorbeeld in een straat, buurt of wooncomplex). Een mooi uitgangspunt hierbij is wederkerigheid. Een Voorzorgcirkel is voor mensen van alle leeftijden die interesse hebben om deel uit te maken van een groep mensen die naar elkaar omkijkt.

Elkaar een handje helpen

Onderdeel van een Voorzorgcirkel zijn betekent dat iemand nu al ‘uit voorzorg’ of ‘voor het geval dat’ afspraken maakt om elkaar te helpen met onderlinge hulp en steun. Bijvoorbeeld bij dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen, samen koffiedrinken of hulp bij vervoer. Of dat bij ziekte van het baasje iemand even een rondje met de hond loopt. "Met elkaar komt het voor elkaar!"


Cijfers Sterker Ouderenwerk


Het project Voorzorgcirkels is ontwikkeld door Sociom in Cuijk naar een idee van inwoner Henk Geene.
Sterker Ouderenwerk heeft het nu geïntroduceerd in Nijmegen. Daartoe werken we met verschillende partners binnen Nijmegen samen. 

Sterker Ouderenwerk is onderdeel van Sterker sociaal werk. Sterker sociaal werk is trots op de betrokkenheid van vrijwilligers en hun betekenis voor inwoners. Van een aantal vrijwilligersdiensten binnen het ouderenwerk, lichten we graag de meest succesvolle nieuwe matches uit.


Thuisadministratie: 144
Bezoekmaatje: 96
Boodschappenhulp: 59
Klusservice: 331
AutoMaatje: 1133
Welzijnsbezoek: 264


Terug naar jaarbeeld Sterker