Vrijwilligershulp en ondersteuning voor vluchtelingen

Afgelopen jaar hebben we samen met andere betrokken partijen ingezet op vrijwilligershulp en ondersteuning voor de Oekraïense vluchtelingen

'Ik ben vrijwilliger, omdat ik graag mensen help. Dit doe ik door het geven van een veilige omgeving, er gewoon te zijn, communiceren en bevestiging geven.'


Leo is afgelopen jaar als vrijwilliger gestart bij de opstart van de vluchtelingen in de gemeente Maashorst. Leo vertelt dat er verschillende fases zijn in de behoefte van de vluchtelingen waarop hij als vrijwilliger continu op in speelde. “Als vrijwilliger ben je er voor de mensen en heb je vooral één-op-één contact. Aanwezig zijn en een openhouding hebben, dat is het allerbelangrijkste. Hierdoor zorg je ook voor een stukje ‘veiligheid’ voor de vluchtelingen.” Leo geeft aan dat na een poos de vluchtelingen zich gingen vervelen. Als vrijwilliger ga je daarmee aan de slag en ga je op zoek naar activiteiten. Later komen meer praktische vragen aan bod, zoals vragen over een simkaart, werk, leefgeld, taalles enz.
"Bij dit soort vrijwilligerswerk moet je van alle markten thuis zijn en dat is best een uitdaging", zegt Leo. Wat Leo andere vrijwilligers wilt meegeven: Sta open voor alles! Als je oprecht iets wilt doen, raad ik je aan meteen te beginnen, het verrijkt enorm. Er ging een wereld voor me open!

Lees het hele interview met Leo

'Het is gewoon superbelangrijk werk!'


Doriene (te zien op de foto) is maatschappelijk werker bij ONS welzijn en is vrijwilligerscoördinator voor drie vluchtelingen opvanglocaties binnen de gemeente Maashorst. Ze zorgt voor het welzijn van de vrijwilligers en beantwoordt vraagstukken waar vrijwilligers even zelf niet uitkomen.

Doriene is blij met zo’n fijne betrokken vrijwilligers. “Het is gewoon superbelangrijk werk!”. Hoe de toekomst voor de bewoners eruitziet blijft helaas nog altijd heel onduidelijk. Gelukkig zijn de bewoners geland en hierdoor een stuk zelfredzamer. De meeste hebben werk en hun kinderen gaan naar school. Wat Doriene regelmatig te horen krijgt van vrijwilligers is dat het heel dankbaar werk is. Dat ze op deze manier een stukje willen bijdragen aan de maatschappij. Jezelf belangeloos voor een ander inzetten zonder daar iets voor terug te willen. Daarom verwachten en willen ze ook niets van ONS welzijn. De vrijwilligers zeggen: “Investeer het in iets voor de bewoners om hen weer een lach op hun gezicht te geven”.


Cijfers opvang Oekraïense vluchtelingen

Afgelopen jaar hebben vrijwilligers en medewerkers van  ONS welzijn samen met andere betrokken partijen hulp en ondersteuning geboden voor de Oekraïense vluchtelingen.

Betrokken vrijwilligers 39
Betrokken medewerkers (vanuit alle werkgebieden Bernheze, Boekel, Maashorst Meierijstad en Oss) 56
Geregistreerde uren door medewerkers 3.219

Terug naar jaarbeeld ONS welzijn