Vrijwilliger in het zonnetje tijdens feestelijk Lokaal Compliment

Afgelopen vrijdag 16 september vond het Lokaal Compliment 2022 in de Lindenberg plaats. Het vrijwilligersfeest van de gemeente Nijmegen voor alle vrijwilligers in Nijmegen, ook dit jaar georganiseerd door Vrijwilligerscentrale Nijmegen. Katoesjka Spronk-Heideman ontving het Lokaal Compliment voor haar vrijwilligerswerk, onder andere bij Heumensoord. Wie is deze toegewijde en hardwerkende vrijwilliger?

Vrijwilligerswerk: voor een goede balans
Ze is getrouwd, moeder van drie kinderen (22, 20 en 18 jaar), werkt als GZ-psycholoog en docent aan de postdoctorale opleiding tot GZ-psycholoog en sport en zingt graag. Best een druk leven. Maar, Katoesjka doet meer: “Voor een goede balans probeer ik met vrijwilligerswerk dingen te doen die goed bij mij aansluiten en waarvan ik energie krijg!”

Het is de afgelopen maanden weer veel in het nieuws: de opvang van vluchtelingen in Nederland. Dit was ook al het geval in 2015. Dat was het moment waarop Katoesjka in actie kwam. “In 2015 en 2021 heb ik geprobeerd om zo snel mogelijk aan de slag te gaan als vrijwilliger,” vertelt Katoesjka. Dankzij contact met het Rode Kruis en Bindkracht10 kon ze snel beginnen. “Ik ben naar Heumensoord gegaan en heb ter plekke meteen mijn handen uit de mouwen gestoken.”

Hulp aan jonge vluchtelingen, scholing en sociale contacten
In 2015 en 2016 was Katoesjka van het begin tot het eind actief bezig met de (coördinatie van) kinderactiviteiten, ze helpt bij de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers, het opzetten van een schooltje en het creëren van een kindvriendelijke ruimte (‘Child friendly space’). Ook in 2021 zette zij zich weer in voor de mensen op Heumensoord, in samenwerking met Bindkracht10. Daarnaast werkte ze mee aan andere initiatieven (bijv. de fietseninzameling) en onderhield ze individueel contact met mensen van Heumensoord. Katoesjka: “Ik ging met hen hardlopen en mountainbiken of hielp bij het doen van de boodschappen.”

Heumensoord wordt inmiddels niet meer gebruikt als opvang. Maar dat betekent niet dat Katoesjka stilzit. “Ik heb contact gehouden met een Afghaans gezin en een Afghaanse vrouw. Ik bezocht het gezin in de noodopvang in Enschede, het AZC Arnhem en onlangs in hun eigen huis. We hebben samen kringloopwinkels bezocht om het huis in te kunnen richten.” Ook dompelde ze het gezin onder in een echte Nijmeegse traditie: “We hebben samen enorm genoten van de Vierdaagse!” Toen dit jaar de oorlog in Oekraïne uitbrak, stond Katoesjka opnieuw klaar om te helpen. Ze hielp bij het inrichten van een ‘Child friendly space’ in de Jan Massinkhal.

Wat maakt vrijwilligerswerk zo mooi?
Katoesjka: “Door vrijwilligerswerk kan ik mijzelf inzetten voor een menswaardig bestaan en kansengelijkheid voor ieder mens. Vanuit mijn hart wil ik me inzetten voor humane opvang.” Katoesjka voelt zich betrokken bij de jongere vluchtelingen: “Bij goede opvang voor kinderen is goed onderwijs nodig. Naast bed, bad en brood denk ik dat sociaal contact van groot belang is. Om te voorkomen dat mensen depressief worden zijn plezierige activiteiten nodig. Voor een goede integratie is het leren van taal belangrijk.” Maar, zegt Katoesjka, dit kan je allemaal niet alleen: “De kinderactiviteiten konden op veel dagen van de week plaatsvinden door de mooie groep van 25-30 vrijwilligers, die een grote inzet en betrokkenheid hadden en flexibel waren. De samenwerking met Bindkracht10 was heel prettig en nodig.”

Een prachtig verhaal van een bevlogen vrijwilliger. Katoesjka stond daarom vrijdag verdiend in de schijnwerpers om symbolisch het Lokaal Compliment in ontvangst te nemen namens alle Nijmeegse vrijwilligers. Want de dank gaat uit naar al die talloze vrijwilligers, bij de AZC’s, en bij zoveel andere organisaties in onze stad. Katoesjka: “Ik vond het een hele eer om dit compliment voor álle vrijwilligers van Nijmegen uit de handen van wethouder Grete Visser te ontvangen!”


Terug naar jaarbeeld Vrijwilligerscentrale Nijmegen