Meneer Budike is blij met ONS welzijn

Cerry Budike (78) woont sinds drie jaar in Nederland en heeft een flat in de Ruwaard Sterrebos te Oss. Daarvoor woonde hij met zijn vrouw in Suriname. Ilja van den Boogaard is samen met het wijkteam van ONS welzijn regelmatig te vinden in de Sterrebos. Ze is ouderenadviseur en heeft naar eigen zeggen van Cerry alles voor hem geregeld.

Cerry vindt het prettig wonen in de Sterrebosflat. Elke week is er een spelletjesmiddag in het Wijkhuis De Haard, een gezellig samenzijn van buurtbewoners. Medewerkers van ONS welzijn sluiten regelmatig aan om een praatje te maken met de buurtbewoners. Ze vragen hoe het met ze gaat en zorgen dat buurtbewoners met elkaar in contact komen.

In het Wijkhuis drinkt Cerry regelmatig een kop koffie met vrijwilligers Frits en Ria. Frits brengt Cerry naar doktersafspraken. Inmiddels zijn ze goede vrienden geworden, en dat geldt ook voor Ria, de vrouw van Frits. Zij gaat regelmatig mee, en na afloop drinken ze gezellig samen een cappuccino. "Frits belt me regelmatig om te vragen hoe het me gaat en dan kletsen we even bij, of hij komt gezellig langs."

'Ik heb het getroffen met de begeleiding van Ilja en ik vind het geweldig wat ONS welzijn doet. Ik vertrouw mensen meer en voel me daarom beter op mijn gemak.'


Cerry heeft een scholingsachterstand omdat hij al jong aan het werk moest. Het doen van administratie is voor hem erg lastig. Ilja bracht Cerry in contact met een vrijwilliger die hem helpt met zijn administratie, zoals het afhandelen van de post en financiën.
Cerry gaat twee keer in de week naar de Welle in Oss voor een dagbehandeling, dit heeft Ilja voor hem geregeld. Hij krijgt daar fysiotherapie voor zijn knie. 's Middags speelt hij spelletjes met andere cliënten en eten ze gezellig samen. Naast de nodige zorg bracht Ilja Cerry ook in contact met anderen. Het initiatief Stichting Met je Hart nodigt bewoners uit verschillende wijken in Oss uit om in het centrum gezamenlijk een hapje te eten. "Ik geniet dan van een lekkere hamburger en frietje én natuurlijk de gezelligheid."

Ilja is 15 jaar werkzaam bij ONS welzijn als sociaal werker. "Ik heb deze meneer twee jaar lang met plezier begeleid. Er kwamen veel uitdagingen op Cerry's pad die we samen zijn aangegaan. Maar Cerry en ik hebben ook de nodige hulp gehad van deskundige vrijwilligers, de vrijwilligerscoördinator, de budgetbeheerder en andere medewerkers van het wijkteam Ruwaard! Cerry staat altijd open voor de hulpverlening en ondanks vele tegenslagen is hij gemotiveerd om een zinvol leven op te bouwen in zijn nieuwe thuisland. Blij dat ik een steentje mocht bijdragen."


Algemene cijfers individuele ondersteuning

Aantal dossiers Volwassenen 2.159
Meest voorkomende hulpvraag Lichamelijk/geestelijk welbevinden
Volwassenen die op eigen kracht verder kunnen 44%
Dossiers Sociaal Raadsliedenwerk 4.753
Informatieve huisbezoeken voor ouderen 85

Buurtbemiddeling

Aanmeldingen 306
Top 3 klachten:

  • Tuinproblemen
  • Geluidsoverlast
  • Overlast dieren

Vrijwillige buurtbemiddelaars 62
Aantal succesvolle buurtbemiddeling 184

Terug naar jaarbeeld ONS welzijn