Kaatje geeft kinderen van gescheiden ouders een stem

Kaatje is een sociaal-artistieke theaterproductie over kind en echtscheiding in samenwerking met Theater AanZ. Het is een luchtige en interactieve voorstelling over een verdrietig thema waar steeds meer kinderen mee te maken krijgen. De kinderen uit het publiek zijn stille getuigen van de eenzame dwaling van Kaatje door de wonderlijke wereld die scheiding heet.

Wie is Kaatje? 

Kaatje is dol op haar ouders, maar die zijn op proef-scheiding. Ze maken knetterende ruzie over dingen waar ze vroeger om konden lachen. Kaatje sjouwt met haar koffer van de één naar de ander. Bij haar vader eet ze havermout en vegan soep terwijl haar moeder frietjes met tosti’s serveert en liedjes zingt met Marco, de Snor. Maar dat mag Kaatje natuurlijk niet doorvertellen. Kaatje doet er alles aan om het huwelijk van haar ouders te redden.

Erik Derks, sociaal professional bij Sterker sociaal werk, is geregeld aanwezig bij de voorstellingen. Erik: "Kaatje is echt een fantastisch stuk, een groot succes. Het is gemaakt met behulp van kinderen met gescheiden ouders. De acteurs kunnen het écht overbrengen naar kinderen. Het is een gezonde mix van de juiste boodschap en de luchtigheid van de voorstelling".

"Kinderen kunnen zichzelf herkennen in de situatie en gevoelens van Kaatje"

Kaatje is er voor leerlingen uit groep 5, 6 en 7 van het basisonderwijs. Vele voorstellingen en ook prachtige reacties kreeg Kaatje. In totaal heeft Kaatje 27 keer gespeeld in de Regio Nijmegen en Regio Rivierenland. Natasja Scholten, Manager scheiden en omgang bij Sterker: ‘door het thema scheiding op een kindgerichte manier aan te bieden wordt het bespreekbaar. Kinderen kunnen zichzelf herkennen in de situatie en gevoelens van Kaatje. Daarnaast leren zij dat ze er niet alleen voor staan en dat erover praten helpt".

"Tijdens de voorstellingen is altijd iemand aanwezig vanuit Sterker sociaal werk"

Vanuit Sterker sociaal werk is er bij elke voorstelling een professional aanwezig om nazorg te bieden. Dit houdt in dat Sterker een voor- en nagesprek voert met de intern begeleider en/of directeur van de school. Vooraf aan de voorstelling wordt ook lesmateriaal aan scholen overhandigd. Sterker heeft voor een groot gebied in Gelderland-Zuid diensten rondom scheiden en omgang waarvan kinderen en hun ouders gebruik van kunnen maken. Erik Derks, sociaal professional: "tijdens de voorstellingen is altijd iemand aanwezig vanuit Sterker sociaal werk. We kunnen ter plekke eerste hulp bieden. We kunnen kinderen en leerkrachten ondersteunen. Ook hebben we altijd nog contact met de school om eventuele nazorg te kunnen bieden.

"Mijn wens zou zijn om het, naast kinderen, ook voor ouders toegankelijk te maken"

In 2023 gaat trekt Kaatje in den lande om de tour voort te zetten. De voorstelling is één keer voor ouders toegankelijk gemaakt. Erik Derks: "Dat was ook een groot succes. Als je dan ziet wat het ook bij ouders teweeg brengt, dat is iedere keer weer confronterend. Mijn wens zou zijn om het, naast kinderen, ook voor ouders toegankelijk te maken".

Kaatje in de krant
Dat Kaatje een groot succes is, bleef ook niet onopgemerkt in de media. Bekijk hieronder een selectie van de nieuwsberichten die verschenen:
* Kaatje in De Gelderlander 
* Kaatje bij Omroep Gelderland
Kaatje in DTV nieuws
* Kaatje in Mooi Schijndel
* Kaatje in SCR Regionieuws


Scheiden en Omgang

Bekijk hieronder alle cijfers van onze dienstverlening binnen scheiden en omgang: 

Doe- en praatgroep: 21 kinderen
Ouderschapsbemiddeling: 90 aanmeldingen
Ouderschapsbemiddeling individueel: 35 aanmeldingen
Omgangshuizen: 42 aanmeldingen
Begeleide Omgang: 14 trajecten
Ouderbijeenkomsten: 11 bijeenkomsten
Coördinatie regionale bijeenkomsten aandachtsfunctionarissen complexe scheiding: 8 bijeenkomsten

Terug naar jaarbeeld Sterker