Anja, vrijwilliger bouwdorp Duuk

Anja de Greeff heeft naast haar parttime baan als officemanager ook nog vrijwilligerswerk. Ze is vrijwilliger bij bouwdorp Duuk. Daar werkt ze als coördinator creatief en zit ze in het bestuur. Daarnaast werkt ze ook als vrijwilliger bij Mawteni Foundation. Ze is daar de secretaris.

'Mensen helpen, dat geeft mij voldoening'


Waarom doe je vrijwilligerswerk?
Daar heb ik meerdere redenen voor: tijdsinvulling en ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik vind het belangrijk om mensen en kinderen te helpen. En als ik dat kan, dan doe ik dat ook. Zo ben ik bijna zes jaar geleden in contact gekomen met een Syrische man en zijn gezin (via het bouwdorp). Eerst hielp ik de volwassenen met inburgeren en nu help ik de kinderen die op de middelbare school zitten. Het zijn hele goede vrienden van mij geworden.

Waarom vind je het belangrijk om te doen?
Je kunt jezelf ontwikkelen, je leert nieuwe dingen, andere culturen, hun gewoontes en daar groei je zelf ook van. Bovendien: soms hebben mensen commentaar op vluchtelingen, maar helpen doen ze niet. Ik draag nu wat bij aan onze maatschappij en daar help ik een ander mee.

Wat doe je zoal?
Bij bouwdorp Duuk ben ik coördinator creatief en bedenk ik de knutselactiviteiten die we doen als het bouwdorp plaatsvindt. Ik zit ook in het bestuur (secretariaat) van het bouwdorp, ik help met het opzetten van het bouwdorp.
Ik doe ook vrijwilligerswerk voor Mawteni Foundation, ik ben daar vorig jaar mee begonnen. Er werden mensen gevraagd om kinderen te helpen met rekenen of Nederlands. Dat werk doe ik nu een stuk minder, ik werk nu voornamelijk als secretaris en help ook om de twee weken de Syrische kokkin met haar man, samen met andere vrijwilligers, een middag met het koken van een driegangenmenu bij OBG (voorheen het Oud Burgeren Gasthuis).

Heb je vaste dagen en tijden dat je vrijwilligerswerk doet?
Niet echt. Ik woon vanaf januari tweemaal per maand vergaderingen bij voor het bouwdorp. Het bedenken van de knutselactiviteiten en de inkopen doe ik als ik tijd heb samen met een collega-vrijwilligster. In augustus help ik met het opbouwen van het bouwdorp, daarna uiteraard op de dagen dat de kinderen er zijn en ten slotte bij het afbreken. Daar ben ik ruim een week meer dan fulltime mee bezig.
Bij Mawteni Foundation help ik over het algemeen één keer in de week om samen met de oprichter/voorzitter activiteiten te realiseren, voornamelijk als secretaris. En om de twee weken help ik op vrijdag met het koken bij OBG.

Wat betekent dit vrijwilligerswerk voor jou persoonlijk?
Ik heb heel veel vriendschappen gesloten en veel inzichten in andere culturen opgedaan. Ik ben in mei ander werk gaan doen, meer in de richting waarvoor ik ben opgeleid; voorheen was ik alleen maar bezig met cijfertjes. Bij mijn vrijwilligerswerk kon ik hetgeen doen waar voor ik ben opgeleid: managementassistente. Ik kan er ook mijn creativiteit in kwijt onder andere door het ontwerpen van flyers. Ik vind het ook leuk om met kinderen creatief bezig te zijn; ik zie ze genieten en daar geniet ik ook van.


Terug naar jaarbeeld Vrijwilligerscentrale Nijmegen