Lentl ontwikkelde samen met TwynstraGudde een strategisch plan om digitale en hybride hulpverlening te versterken. Met dit plan speelt Lentl in op personeelstekorten en veranderende zorgvragen – en ondersteunt het inwoners beter en efficiënter. Door slimme innovaties en samenwerking tussen sociaalwerkorganisaties zet Lentl vol in op toekomstbestendige zorg.
Bij Lentl zijn meerdere sociaalwerkorganisaties aangesloten: ONS welzijn, Sterker sociaal werk, Sociale Teams Helmond, Sociaal Werk Meijerijstad, Wel.kom en Welzijn Bommelerwaard. Om de mogelijkheden van sociaal werk voor inwoners beter te benutten, werkt Lentl aan innovatieve vormen van dienstverlening en aan de versterking van het vak.
‘Lentl zet vol in op digitale innovaties. We zien digitale dienstverlening als waardevolle aanvulling op onze dienstverlening. Het is ook één van de antwoorden op de transformatiebeweging in de praktijk van onze sociaal werkers. Samen met TwynstraGudde hebben we een ijzersterke strategie geformuleerd en gaan we nu over tot de implementaties van alle mooie plannen.’
– Pamela Besselink, Manager Ontwikkeling en Innovatie bij Lentl
Visie en strategie
De inzet van digitale en hybride zorg biedt veel kansen voor sociaalwerkorganisaties, maar de implementatie is ingewikkeld. Sanne Flemminks, Projectleider digitale dienstverlening bij Lentl, licht toe: ‘Om richting te geven aan zo’n verandering is een duidelijke visie en strategie cruciaal. Maar waar begin je? Hoe neem je collega's mee? En hoe voorkom je dat je blijft steken in projecten? In de hectiek van de dag is er weinig tijd om stil te staan bij dit soort vragen. Sociaal werkers worden opgeslokt door de praktijk, terwijl de mogelijkheden van digitale toepassingen en sociale technologieën bijna eindeloos zijn. Dat maakt het lastig om een gefundeerde keuze te maken. Gelukkig biedt de STOZ-subsidie ruimte om dit op de agenda te zetten en ondersteuning te vragen aan een bureau als TwynstraGudde.’
Goede klik
Halverwege 2024 las Sanne op LinkedIn een bericht over TwynstraGudde, geplaatst door Jasmijn Oosterhoff, adviseur bij het bureau. Daarin stond dat zij organisaties ondersteunen bij het aanvragen van de STOZ-subsidie. ‘Vanaf onze eerste ontmoeting hadden we een goede, persoonlijke klik,’ blikt Jasmijn terug. Waarop Sanne aangeeft dat dit vertrouwen gaf in de samenwerking. Het plan voor de STOZ aanvraag was in grote lijnen al opgezet door TwynstraGudde en vervolgens was de aanvraag binnen een week ingediend. In september 2024 kwam er akkoord op de aanpak en zijn we gestart.

Optrekken als tijdelijke collega’s
Ook al zorgt TwynstraGudde voor de aanpak en coördinatie, Lentl zelf is steeds in de lead. Dat is ook belangrijk voor het interne draagvlak. ‘We zijn complementair aan elkaar door inhoud en proces te verdelen, het is belangrijk dat wij als organisatie ook na de STOZ verder kunnen zonder externe begeleiding’, aldus Sanne. Jasmijn onderstreept dat: ‘In de samenwerking zijn we gelijkwaardig. We trekken samen op, als tijdelijke collega’s, waarbij we openstaan voor kritische reflecties en elkaar de ruimte geven om uit te proberen.'
Verkenning toekomstbeeld met digitale aanjagers
In de verkenningsfase gingen Sanne en Jasmijn aan de slag met vertegenwoordigers van Lentl en de sociaalwerkorganisaties, ‘digitale aanjagers’ genoemd. Jasmijn: ‘Dat gebeurde tijdens interactieve werksessies met de digitale aanjagers, het Lentl-team (bestuur en directie) en de afdelingsmanagers. Met deze groep is een eerste beeld geschetst van de toekomstvisie en strategische pijlers, welke richting geven aan hoe de visie te realiseren.
Bredere toets binnen sociaalwerkorganisaties
Daarna werden de uitkomsten breder getoetst binnen de sociaalwerkorganisaties. Jasmijn: ‘Elke sociaalwerkorganisatie heeft een eigen identiteit, cultuur en opdracht. Daarom hebben we eerst geïnventariseerd wat ze tijdens de verkenningsfase aansprak en wat ze misten. De ene werkmaatschappij koerst op digitaal tenzij, waarbij de andere dit meer als ondersteuningsmogelijkheid wil inzetten. Als resultaat hebben we een gezamenlijke visie en strategische pijlers uitgewerkt waar elke sociaalwerkorganisatie enthousiast over is en mee aan de slag kan.’
Doorpakken naar projectplannen
Nadat de visie en strategie zijn bepaald, is elke sociaalwerkorganisatie gevraagd voor welke vormen van digitalisering en digitale middelen zij toekomstkansen zien. Collega adviseur bij TwynstraGudde, Nienke wordt op dit moment ook aangehaakt. ‘Gezamenlijk zijn 10 initiatieven uitgewerkt om te toetsen bij de MT’s van de verschillende sociaalwerkorganisaties. Hieruit kozen zij de projecten waarmee ze aan de slag willen.’ Aldus Nienke. Deze variëren van beeldbellen, digitaal jongerenwerk en e-healthmodules tot spraakgestuurd rapporteren, een chatfunctie en digitaal groepswerk. Jasmijn: ‘Met het schrijven van de projectplannen bereiden de sociaalwerkorganisaties zich momenteel voor op de STOZ-subsidie aanvragen voor implementatie en opschaling van blended werken. Wij bieden ondersteuning in dit proces.
Methodisch denken, projectmatig werken
Sanne begrijpt dat mensen binnen het sociaal domein opzien tegen de omvang van zo’n traject. ‘Mensen denken dat het een groot ding is, maar we maken het behapbaar. Wij hebben geleerd slim gebruik te maken van de bestaande middelen.’ Nienke knikt instemmend: ‘Kijk, de expertise van Lentl zit op de inhoud, dat is ook het mooie van sociaal werk, vanuit onze adviesrol kijken wij met een meer strategische en methodische blik, zo vul je elkaar goed aan’. Tot slot reflecteert Sanne: ‘Voor Lentl was het hard nodig om het zo op te leveren, maar dat konden we alleen samen met TwynstraGudde bereiken. Wij brengen de inhoud en zij hebben de kennis om zo’n traject op te zetten, alle meningen en culturen bij elkaar te brengen en daar tactisch op in te spelen.’ Ter afsluiting wordt het resultaat uitgeschreven en gevisualiseerd op een ‘praatplaat’, als hulpmiddel voor de communicatie binnen en buiten de organisatie.
Bron: TwynstraGudde
