Jaarbeeld Wel.kom 2022


Wel.kom werkt in twee Limburgse gemeenten, Maasgouw en Roermond. Onze focus ligt vooral op sociaal werk. We zorgen ervoor dat iedere inwoner vanuit een positieve gezondheid (samen)leeft in onze gemeenten, dorpen, wijken en straten. Door de inzet van betrokken en professionele medewerkers ondersteunen wij inwoners om, vanuit hun eigen talent, te participeren in de samenleving. Met onze diensten en activiteiten is persoonlijke ondersteuning altijd binnen handbereik. Lees verder en ontdek hoe Wel.kom in het afgelopen jaar bijdroeg aan een meer inclusieve en verbonden community.

0 medewerkers
0 vrijwilligers
0 vrijwilligers via projecten Vijf
0 inwonertevredenheid

Wel.kom Roermond

Wel.kom is trots dat ons opbouwwerk het afgelopen jaar mooie resultaten opleverde met een positieve impact op de inwoners van Roermond. Wij ondersteunen en versterken (groepen) mensen om verandering te creëren en sociale problemen aan te pakken, met speciale aandacht voor de jeugd. Met verschillende activiteiten helpen we bij opvoeden en opgroeien.
Ons gemiddelde cijfer in 2022 was een 9,5.

Goed opgroeien Jeugd- en Jongerenwerk
 • Enorme groei Meidenwerk: ca. 30 meiden nemen wekelijks (meerdaags) deel aan activiteiten.
 • Samen naar Toverland met 90+ jongeren uit alle wijken van Roermond!
 • Positieve signalen versterking samenwerking jongerenwerk & onderwijs.
 • Verkiezingsdebat voor jongeren in Jongeren Service Punt.
 • Inzet op verbinding met inwoners en partners werpt zijn vruchten af! 
 • Jongerencentrum Gotcha werd drukker bezocht.
Goed opvoeden
 • Meer dan 90 gezinnen ondersteunt!
 • Ontwikkeling Moeders Ontmoeten Moeders: 24 moeders en kinderen.
 • Wij bieden verzorgingsproducten voor gezinnen die het niet breed hebben: 40 gezinnen maakten hiervan gebruik. 
 • Blij met 8 nieuwe vrijwilligers! In totaal werken we nu met 22 vrijwilligers.
 • Partners in onderwijs en kinderopvang zeer positief over toegevoegde waarde van Opstap & Opstapje. Dit willen we verder ontwikkelen in 2023.

Jongerencoaching

De ambulante jongerenbegeleiders bereikten veel jongeren én mooie resutaten door hen te helpen op diverse vlakken. Een jongere organiseerde 2 kledingmarkten voor jongeren, waar 51 jongeren op af kwamen. 68% van de jongeren zorgt beter voor zichzelf en 72% kan beter zaken zelfstandig regelen dankzij de ondersteuning van Wel.kom. Zie onderstaand meer resultaten van geholpen jongeren:

0 aan huisvesting
0 aan werk of school
0 maakten gebruik van de kledingmarkt
0 met de belastingaangifte
0 met woonsituatie
0 met financiën/schulden
0 met verzorgingsproducten

Maatje op Maat

vrijwilligers voor inwoners

Maatje op Maat is het centrale punt voor inwoners van de gemeente Roermond voor hulp of ondersteuning bij verschillende één-op-één vragen. Maatjes zijn vrijwilligers die met hun inzet een groot verschil maken in het leven van een ander. Ze geven extra aandacht, bieden steun en hulp aan iemand die dat nodig heeft. In 2022 reden 21 chauffeurs van AutoMaatje bijna 1200 ritten naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, de kapper, de dierenarts en sociale bezoekjes. Ruim 160 verschillende personen maakten gebruik van AutoMaatje.

De afgelopen jaren vonden ruim 300 mensen een AdministratieMaatje, KlusMaatje, BelMaatje of een BezoekMaatje. In 2022 verwelkomden we 29 nieuwe Maatjes van de in totaal 130 actieve vrijwilligers bij deze diensten. Samen met de AutoMaatjes hebben we nu zo'n 160 vrijwilligers die zich met veel liefde en plezier inzetten voor de inwoners van de gemeente Roermond.

Wel.kom Maasgouw

Halverwege 2022 startte Wel.kom in gemeente Maasgouw. Ons werk in Maasgouw richt zich volledig op community building (opbouwwerk) ofwel het neerleggen van een sterke sociale infrastructuur in de wijken en buurten van de 8 dorpen die deze gemeente rijk is. Een klein maar krachtig team ging enthousiast én met veel succes aan de slag!

Vijf is gestart in Roermond

Vijf brengt dienstverlening op het gebied van welzijn, geestelijke gezondheid, ouderenzorg, verslavingszorg en ondersteuning voor mensen met een beperking samen. Een voordeur, een aanspreekpunt. Vijf verbindt, Vijf helpt en Vijf wijst je de weg. Sinds 1 januari 2022 is Vijf een nieuwe naam voor zorg en ondersteuning in de gemeente Roermond. Piepjong, maar met een bak aan ervaring. Vijf is namelijk een initiatief van PSW, De Zorggroep, Wel.kom/Lentl en VIGO/Vincent van Gogh. Vier vertrouwde organisaties, maar met een eigentijdse visie. Samen met de inwoners van Roermond zijn ze Vijf.

Sociaal Burgerschap

In Roermond snappen ze dit, als geen ander. De fantastische vrijwilligers die actief zijn in Roermond, leveren daar een enorme bijdrage aan de Limburgse samenleving. Actief Roermond is in 2022 enorm gegroeid en heeft veel mooie dingen gedaan het afgelopen jaar. Het online platform voor vrijwilligerswerk, Actief Roermond laat het zien in de cijfers. Positieve verandering is dat de bezoekers ‘jonger’ zijn geworden.

Jaarbeelden van onze andere werkmaatschappijen

Wel.kom is onderdeel van Lentl. Bekijk het Jaarbeeld van de andere aangesloten organisaties door op het logo te klikken.