Tessa Vogels, jongerenwerker kijkt terug op 2022

Tessa (29) is bijna twee jaar in dienst bij ONS welzijn. Ze startte als assistent jongerenwerker en na drie maanden mocht ze doorgroeien naar jongerenwerker bij de Kluis in Veghel. Parallel volgt ze de hbo opleiding Social Work. Het leukste aan jongerenwerk vindt ze het laagdrempelige contact. “Dat je je echt begeeft in de leefwereld van de jongeren. Ze te motiveren en in beweging laten komen door leuke activiteiten’’.

Jongerenwerkers van ONS welzijn zijn regelmatig aanwezig tijdens pauzes op school om een praatje te maken met de jongeren. “We vragen aan de jongeren wat ze leuk vinden om te doen en wij organiseren het! Dit doen we bijna altijd in samenwerking met de jongeren.” Het kunnen verschillende activiteiten zijn, van zaalvoetbal tot aan creatief bezig zijn.

'We spelen echt in op de interesses van de jongeren.'


Trends en ontwikkelingen
De jeugd zoekt op jongere leeftijd de grenzen op: ze experimenteren met drugs én doen mee met trends zoals het vapen. Social media speelt hierbij een grote rol. Jongeren willen ergens bij horen en zijn altijd op zoek naar "iets". Het jongerenwerk geeft over deze onderwerpen voorlichtingen in samenwerking met o.a. Novadic-Kentron. Daarnaast voeren ze een-op-eengesprekken met jongeren over hun wensen, behoeften en toekomstplannen.
Tessa ziet een grote ontwikkeling in de LHBTIQA+-groep. Het afgelopen jaar hebben 50-60 jongeren zich voor deze groep aangemeld. Een gevolg van identiteitscrisis waarin veel pubers verkeren. "Ondanks dat het ook een beetje hoort bij de leeftijd, zijn de aantallen wel opvallend." Tessa geeft aan dat voor veel jongeren het praten over en de verschillende keuzes een uitkomst is, maar het voor sommige verwarrend is.

Jongerencentrum De Kluis
Kortgeleden vertelde een jongere hoe fijn het is dat De Kluis bestaat en dat de jongerenwerkers echt zichzelf zijn! De Kluis is een tweede thuis, volgens veel jongeren. Je ziet jongeren opbloeien, vertelt Tessa. Best veel jongeren hebben moeite om contacten te leggen met anderen. Na het doen van iets collectiefs vinden jongeren elkaar en ontstaan er vriendschappen.
De LHBTI- en jonge mantelzorggroepen vindt Tessa het leukste. De collectieve aanpak van deze groepen en blijven inspelen op de behoefte van de jongeren spreekt haar erg aan. Ze hoopt in de toekomst nog meer in te kunnen zetten op preventief en collectief werk.


Algemene cijfers individuele ondersteuning ONS welzijn

Aantal dossiers Jeugd 1.723
Top 2 hulpvragen:

  • Lichamelijk/geestelijk welbevinden
  • Ouderschap (verzorging en opvoeding)


Jongeren die op eigen kracht verder kunnen 36%

Terug naar jaarbeeld ONS welzijn